Hvad viser forskningen ifølge myndighederne?

21 maj 2018 Anders Lundtang Hansen
Hvad viser forskningen ifølge myndighederne?

E-cigaretter vinder større og større indpas i den danske kultur, og herhjemme er der mange fortalere for bruge og benyttelsen af en elektronisk cigaret, som det også kaldes.
Der findes ligefrem hele butikker, der handler med e-cigaretter og tilbehør dertil, men hvor der findes fortalere, findes der også skeptikere og deciderede modstandere af e-cigaretter.

I kampagner bliver e-cigaretter ofte fremhævet som et sundere alternativ til almindelig tobaksrygning, men selvom der foregår vedvarende forskning i fænomenet e-cigaret, så mener den danske sundheds-myndighed, der også går under navnet Sundhedsstyrelsen, ikke, at der er så stor grund til at juble over e-cigaretter (endnu).

Sundhedsstyrelsen understreger i den sammenhæng, at Lægemiddelstyrelsen ikke anbefaler e-cigaretter som et middel mod rygestop. De mener derimod, at brugen af e-cigaretter vedligeholder rygevanerne og afhængigheden af nikotin, selvom man blandt andet kan få e-væske, der ikke indeholder nikotin.

Desuden har Sundhedsstyrelsen kommet med en del retningsanvisninger omkring e-cigaretter, som mange offentlige, private institutioner og private personer vælger at følge. Blandt anvisninger nævner Sundhedsstyrelsen, at man ikke burde dampe, som det kaldes, når man inhalerer e-cigaret-væske i røglig form, i nærheden af især gravide, unge og børn, eller at man damper indendørs.

Det vides med sikkerhed, at e-væske indeholder stofferne propylenglycol og glycerin og andre aromastoffer. Førstenævnte bruges i mange andre sammenhænge i forskellige dagligdagsprodukter uden negative konsekvenser, men Sundhedsstyrelsen hævder, at der ikke findes nok viden og forskning omkring konsekvenserne af at inhalere dette stof.

Glycerin kan også findes i blandt andet hudcreme, men argumentet fra Sundhedsstyrelsen er atter, at der angiveligt ikke foreligger nok beviser for, hvad de betyder for kroppen at inhalere glycerin.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der via forskning fundet kræftfremkaldende stoffer i e-væske, men man kan stadig argumentere for, at der ligeledes findes aldeles mange sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stoffer i tobakscigaretter.

Det er op til dig selv at bestemme, om du vælger at ryge, dampe eller ingen af delene, da det handler om dit helbred i sidste ende.

 

Flere nyheder